This post is popular. 1 518 Views

Bäst drönare 2018

En drönare är en lyxig leksak som många idag inte unnar sig. Men varför inte? En bra drönare i medelklassen behöver inte kosta mer än 2 000 kronor, och vill man satsa på en riktig lyxmodell med stort batteri så klarar man sig idag under tiotusen.

Vi har testat nio ledande modeller och läst på om massor fler. Efter våra efterforskningar så har vi funnit att DJI Mavic Pro är den bästa drönaren över alla prisklasser. Den nyare modellen DJI Mavic Pro v2.0 är tekniskt sett ännu bättre, men inte värd de 6 000 kr mer som den kostar än den föregående varianten. Detta gör version 1 till den bästa om man jämför pris och prestanda

Drönaren Mavic Pro är extremt eftertraktad av professionella flygfotografer och videografer och även av amatörer. Det matchar eller slår lika prissatta konkurrenter i bildkvalitet, enkelhet i flygningen och med sina fina autopilotlägen. Men där Mavic Pro verkligen vinner är på sin storlek – den är mindre och lättare än ett mjölkpaket – vilket gör att man kan ta med sig den nästan var som helst.

Vad gör en bra drönare?

Om man pratar rent generellt så är dessa de kvaliteter man bör leta efter vid ett drönarköp:

  • Välj en quadcopter. Håll dig till quadcopter drönarna, de som är formade som ett X eller ett H. Även om tvåvingade drönare existerar så är de inte alls lika manövrerbara och stabila som de X och H formade. Detta krävs för att hålla stabiliteten med en kamera under alla väderförhållanden och väderlekar.
  • Kamera och stabilisator. Kameran är avgörande för filmkvaliteten. Men kamerastabilisatorn är faktiskt minst lika viktig. Välj en stabilisator som använder sig av sensorer, accelerometrar och gyroskop (en sk gimbal). Stabilsatorn är avgörande för att ge användbara, högupplösta (eller bättre) bilder i allt annat än de mest lugna flygförhållandena.
  • Perspektiv. Välj en drönare som möjliggör ett perspektiv i första person. Inget slår känslan av att flyga en drönare och samtidigt se vad den ser. Pilotperspektivet är en unik synvinkel som helt enkelt är för synd för att missa. Att se saker från drönarens perspektiv gör även flygningen mycket mer intuitivt. Vissa avancerade drönare erbjuder även alternativet att använda sig av glasögon där man ser vad som händer i glasögonen.
  • Batteriet. Du behöver ett batteri som varar minst 10 minuter mellan landningar. Kortare flygtider än så betyder mindre flexibilitet i vad du kan filma och vad du kan göra. Mer tid i luften gör det möjligt för dig att vara mer kreativ.
  • Returläge. Alla bra drönare ska alltid ha ett felsäkert returläge, som automatiskt tar den tillbaka till startpunkten när du vrider en brytare eller om din kontrollenhet skulle förlorar kontakten. Se det som en försäkring för din investering.
  • Priset. Om du inte köper en drönare för professionell filmning så bör du komma igåg att det fortfarande är en leksak. Spendera inte mer än du är bekväm med. Börja kanske med en billigare modell om du känner dig osäker och uppgradera senare.

Bäst drönare för video (under 10 000 kr)

Bäst leksaks drönare (mini-drönare)

13
av 26

SYMA X5SW FPV RTF

Varför är drönare så populära?

Anledningen till att dronorna har blivit så populära nyligen är att de har möjlighet att filma video från fågelperspektiv. Denna möjlighet var tidigare inte ens tillgänglig för fotografer och filmskapare utan tillgång till kranar eller helikoptrar. Drönare är därför perfekta för de som filmar på en strikt budget, för foto- eller videoentusiaster - eftersom de kan fånga bilder som annars skulle vara omöjliga.

Med en teknik som snabbt förbättras och en prislapp som minskar för varje år så har det aldrig funnits en bättre för att köpa en drönare. När drönarna först kom till marknaden så var de oftast svårflugna och rätt klumpiga, något som nu förändrats drastiskt. Att flyga en modern drönare idag är faktiskt busenkelt och du kan få en bra drönare till ett överkomligt pris. Det är inte längre nödvändigt att köpa en billig drönare att träna med, utan man kan gå på dröm modellen direkt.

Vilken drönare ska jag välja?

Som du kan läsa och se i listan ovan så föredrog vi i varenda fall en H eller X formad drönare. Dessa är stabilare i alla lägen. Vi föredrog också modeller som inkluderade krasch-undvikande sensorer som hjälper framförallt nya piloter att undvika onödiga krockar.

Trots detta rekommenderar vi att du inte spenderar mer på en drönare än du är redo att förlora. Även om du är en expertpilot så kan du råka ut för oförutsedda olyckor som gör att du kraschar din drönare.

Den bästa prisklassen för drönare ligger någonstans strax under tiotusen kronor. Om du vill så kan du spendera mycket mindre, men om du går ner till tre-fyra tusen så tappar du nästan alltid de fina videostabiliseringsfunktionerna och begränsar även snabbt ditt flygområde (för budgetmodeller, så gäller vanligtvis max ett par hundra meter från sändaren).

Spenderar du över 16 000 kr så kan du få ännu bättre stabilisering och större lastkapacitet (för större kameror) och när du spenderar ännu mer så kan du få proffsfunktioner såsom panorerande kamerablock och 360 grader roterande kameror. Men sådana funktioner är lite för dyra och onödiga för de flesta entusiaster. Tänk även på att de mest avancerade ofta kräver två fjärrkontroller - och därmed två professionella operatörer samtidigt.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg