This post is popular. 9 573 Views

Vad är en foilboard?

En foilboard eller hydrofoilbräda är en surfbräda med en extra lång fena under brädan som kallas för hydrofoil. Fenan sträcker sig allt från en halvmeter till en och en halv meter under brädan i vattnet. Denna design gör att surfbrädan kan lyfta från vattnets yta på lite olika sätt.

Flygande surfbräda

En foilboard kallas ofta för en flygande surfbräda eller flying surfboard på engelska. Den flyger dock inte, men den ger en flygande känsla när den flyter drömlikt, en eller flera decimeter över vattenytan. Intrycket blir nästan lite surrealistiskt när brädan till synes svävar fritt över vattnet!

År 2009 uppfann surfaren Nick Leason den första foilbrädan. Med sitt företag Lift utvecklade han ”the Lift eFoil”, en foilande surfbräda som drevs av en elektrisk motor. Han tog fram en trådlös kontroll som tillät styrning och surfning strax ovanför vattenytan. Produkten har sedan dess lanserats på marknaden i USA men inte riktigt nått oss i Sverige än.

Köpa foilboard i Sverige

Brädor med motor går att köpa direkt från originalet liftfoils.com som levererar globalt, och då även till Sverige. De kostar dock maffiga $12 000, varav hälften betalas vid beställning och den andra hälften på leverans. Brädorna tillverkas alltså först efter att du beställer, så räkna med en lång leveranstid.

Billigare motoriserade foilbrädor kan man bland annat köpa på den Amerikanska marknadsplatsen fancy.com, som även de erbjuder globala leveranser till Sverige. Vi på redaktionen har varit jättesugna på att göra en beställning från just fancy.com på en foilboard – men inte tagit steget än. Dela och gilla inlägget tillräckligt mycket för att övertyga oss om att ta steget. Vi lovar att leverera en ordentlig foilboard recension såklart!

Tänk på att beställningar från USA till Sverige från butiker som levererar globalt, såsom liftfoils.com och fancy.com, alltid medför tullkostnader.

Foilboard utan motor

Efter framtagandet av självgående foilboards med motor så har många tillverkare av surfbrädor nu tagit fram brädor som använder hydrofoil tekniken utan motor. Man kan då glida på rörliga vågor precis som med en vanlig surfbräda men på ett annorlunda sätt. Hydrofoil eliminerar effekterna av grova förhållanden på vattenytan, då brädan glider över de värsta små skvalpen i vattnet och lämpar sig alltså utmärkt för traditionella vattensporter på bräda.

Foilboard för kitesurfing

Även kiteboards för kitesurfing (surfing med drake) tillverkas nu med hydrofoil teknik. På grund av hydrofoils unika egenskaper under vattnet så kan surfaren vinkla kiten högre upp mot vinden än med en vanlig kiteboard som surfar på vattnets yta.

Foilboard för vindsurfing

Hydrofoils används faktiskt även på vindsurfingbrädor genom designutveckling från Neil Pryde Maui som tog fram den första vindsurfingbrädan med foil teknik år 2012. Med endast ett litet segel så har en foil-vindsurfbräda möjligheten att uppnå hastigheter över 6 knop snabbare än en vanlig vindsurfingbräda.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
5511

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg