This post is popular. 11 888 Views

Bäst laserpekare

En laserpekare är en bärbar och batteridriven laser som kan användas som pekverktyg, som leksak eller för något helt annat. En laserpekare används dock normalt som just ett pekverktyg, exempelvis vid presentationer och föreläsningar. En laserpekare är ungefär stor som en penna eller en mindre ficklampa. Laserstrålen kan ha olika färger, ofta är den röd, men ibland kan den vara grön eller blå.

En laserpekare är en klassisk leksak och ett ovärderligt verktyg som länge har förgyllt många människors vardag och professionella liv. I denna lista har vi hittat de bästa laserpekarna som går att köpa i svenska nätbutiker idag.

Bäst laserpennor

Professionell grön laserpekare med 5 st olika filter som kan visa upp underbara mönster på natten. Denna pekare är mycket solid och praktisk. Den är tillverkad av en högkvalitativ aluminiumlegering.

Pennan har en brytare längst ner, som man inte behöver hålla ner medans man använder den. Den är kompakt och har en robust design. Den är även energisnål, lätt och passar bra i byxfickan eller handväskan.

Leverans från amazon.uk tar cirka 4-5 dagar, men det är denna gröna laserpenna värd!

Professionell laserpekare av riktigt bra kvalitet. Lämpar sig för alla möjliga situationer. Ger en mycket stark och stadig röd laserstråle.

 • Räckvidd: upp till 500 m
 • Klass 2 laser
 • CE certifierad

En laserpenna som fungerar upp till 100 meter, så att du kan flytta runt rummet och interagera med din publik. Den röda laserpricken är tydlig och enkel att se mot de flesta bakgrunder.

Laserpenna i hög kvalitet. Laddbart batteri som du enkelt laddar med en USB kabel. Bra optik av hög kvalitet med tydlig lljusöverföring.

Har en 3 i 1 funtion: LED-belysning, infrarött ljus och laser. Liten och enkel att bära med sig. En laser som passar bra till båten, nattfiske, jakt, camping och så vidare.

Kraftfull laserpekare i metallhölje. Denna har en bra räckvidd på upp till 200 m. Gör sig utmärkt vid presentationer i även upplysta lokaler.

 • Räckvidd: ca. 200 m
 • Våglängd: 650 nm
 • Klass 2 laser
 • CE certifierad
 • AAA-batterier

Praktisk och ganska smidig laserpekare för utpekning av alla möjliga saker. Bra pris.

 • Räckvidd: ca. 50 m
 • Våglängd: 650 nm
 • Klass 2 laser
 • CE certifierad
 • AAA-batterier
07
av 11

Hama LP8

Röd laser perfekt för att understryka viktiga punkter i ett mörkt rum. En kombinationsmodell som innefattar en laserpekare, LED ficklampa, kulspetspenna och PDA penna. Kommer i ett vackert metallhölje

 • Mått: 150 mm x 10 mm
 • Räckvidd: 50 m
 • Våglängd: 660 nm

En laserpekare som är perfekt för skolan - för lärare, studenter, ingenjörer, läkare, chefer och mer. Lätt och praktisk design, denna laserpenna är väldigt bekväm att sätta i väskan eller fickan.

Ganska bra punktlaser i svartlackerad aluminium.

 • Räckvidd: ca. 50 m
 • Våglängd: 670 nm
 • Klass 2 laser
 • CE certifierad

Extra stark laser med färgerna röd, grön och lila. Drivs av 2 stycken AAA-Batterier. Fast fokus, dot facula och kontinuerlig uteffekt på 5mw.

Bra laserpekare i hård ABS plast.

 • Räckvidd: ca. 150 m
 • Våglängd: 650 nm
 • Klass 2 laser
 • CE certifierad
 • AAA-batterier

Presentatörer med laserpekare

Logitech Professional Presenter R700. Den bästa och mest kompletta av presentatörerna med inbyggd laserpekare. Har en stark röd laserstråle och intuitiva kontroller.

Modellen har även en inbyggd LCD skärm. På skärmen kan man till exempel se klockan, nuvarande bild, samt bildens anteckningar.

Lillebror till R700. Lite kortare räckvidd på 15 meter. Utan LCD skärm. Räcker alldeles utmärkt för små till medelstora konferensrum.

En riktigt bra trådlös fjärrkontroll med laserpekare. Optimerad för användning med en Windows 10 dator. Ger dig full kontroll över presentationer och flera praktiska funktioner för PowerPoint. Har även en intuitiv mus och mediaspelare.

Enkel plug-and-play, ingen mjukvara behövs.

Kombinerade fjärrkontroll med inbyggd laserpekare. Fjärrkontrollen låter dig kontrollera din presentation och kopplas trådlöst med en USB mottagare som förvaras under batteriluckan.

Trådlöst presentationsverktyg med laserpekare. Har innovativa knappar för att starta eller avsluta bildspel, framåt och bakåt samt för svart skärm.

Inbyggd röd laserpekare. Nano USB-mottagare som kan förvaras i enheten när den inte används.

Kopplas trådlöst med en USB mottagare. Räckvidden är dock endast 10 meter, så endast för de små konferensrummen eller där du står nära presentationen.

Trådlös presentatör som låter dig sätta en mer professionell prägel på dina Powerpoint-presentationer. Enkel att navigera med.

Air Mouse-funktion som låter dig styra muspekaren fritt genom att röra presentatören som en taktpinne. Enkel installation med plug-and-play. Mottagaren ryms inuti kontrollen när den inte används.

Presentatör som använder 2,4 GHz radioteknik för mycket säker uppkoppling. Inbyggd röd laserpekare. Den röda lasern är idealisk för att betona viktiga punkter i mörka omgivningar. Gummerad yta för bättre grepp och komfort.

Smart-Link teknik och plug-and-play för enkel installation. Lagringsbar USB-mottagare kan transporteras inuti laserpekaren för att spara utrymme. Presentatör för att bläddra i Microsoft Powerpoint och andra Office-program. Nano USB-mottagare.

Trådlös 0,4 GHz RF laserpekare perfekt vid presentationer. Gummerad yta för bra grepp. Presentatör för att bläddra i Microsoft Powerpoint och andra Office-program. Smart-Link teknik för att enkelt komma igång. Nano USB-mottagare.

08
av 12

Hama Como

Trådlös 2,4 GHz RF presentatör och  laserpekare med röd punkt perfekt vid presentationer. Enkel volymkontroll samt separat av/på knapp.

Presentatör för att bläddra i Microsoft Powerpoint och andra Office-program. Smart-Link teknik för att enkelt komma igång. Lagringsbar mini-USB mottagare som transporteras inne i enheten för att spara utrymme.

Räckvidd på upp till 15 meter.

Kensingtons Presenter Expert är en presentatör med en grön laser. Lasern har markörkontroll, och är lämplig för även de största rummen och ljusaste skärmarna.

Några av dagens ljusa LCD-och plasma-skärmar utgör en verklig utmaning för röda laserpekare. Denna gröna laser klarar alltså detta galant. Den är 10 gånger starkare än vanliga röda lasrar och står sig även mot de ljusaste skärmarna.

Denna presentatör har 1 GB inbyggt minne. inbyggd röd laser som fungerar relativt bra. Möjligtvis ett lite mindre attraktivt utseende, men lasern fungerar bra.

IOGEAR GME430R är en trådlös presentatör och mus som fungerar i luften. Den har en mycket stark och tydlig laserpekare inbyggd.

Trådlös presentatör med grön laser och minne. Den gröna lasern är 10 x ljusare än röd och är synlig på LCD-skärmar.

Funktioner för att bläddra framåt, bakåt och mörklägga skärmen. 2, 4 GHz mottagare som kan förvaras inuti presentatören när den inte används.

Mini-SD korthållare sitter inbyggd i USB-mottagaren och 2Gb minne ingår.

Laserpekare för katt

Detta är laserpekare och leksaker speciellt framtagna för lek med katter. Laserpekare är inte farliga för katter, men man ska alltid se till att man inte lyser katten i ögonen och lämna ej barn utan tillsyn med en laserpekare.

Använd laserpekaren för att locka fram jägarinstinkten hos i din katt. Ställ dig på ett strategiskt ställe, tex ett större rum med got om utrymme och för laserpekaren fram och tillbaka långa sträckor över golvet.

Låt katten springa av sig riktigt ordentligt och avsluta alltid med en belöning. Låt katten få "fånga" något, en kattmyntaleksak eller en godisbit.

Dart Duo är en automatiskt roterande laserleksak med två lasrar. Detta gör att flera katter eller hundar kan leka samtidigt. Placera leksaken på golvet, slå på den, och låt katterna leka!

Med Dart Duo så rör sig två lasrar i en cirkel i ett slumpmässigt mönster. De oförutsägbara rörelserna lockar fram jägaren i ditt husdjur. Varje laser snurrar i en cirkel på motsatta sidor så att flera husdjur inte konkurrerar om samma laser.

4 justerbara hastigheter och 4 st timer inställningar skapar totalt 16 olik spelkombinationer.

3 manuellt justerbara lägen (långsam, snabb, slumpmässig). Helt automatisk med en 360° roterande röd laser. Står säkert på marken tack vare den cylindriska formen och en halkfri gummibotten.

PetSafe Zoom använder två lasrar som roterar 360 grader för att ge katten dubbelt så mycket kul. Flera katter kan till exempel jaga den samtidigt.

Zoom har två Klass 3a lasrar med en 5 mW max effekt för en säker upplevelse. Zoom fungerar med minimalt med elektroniska ljud så att även den mest försiktiga av kattungar kan njuta av att jaga.

Säljs av fancy.com och skickas från Kina. Räkna med 2-4 veckors leverans.

Laserpekare som ger många stunder av glädje och lek! Med denna laserpekaren från Little&Bigger får man lätt igång en inaktiv katt eller en katt som behöver gå ned i vikt. I förpackningen ingår batterier. Kom ihåg att tänka på säkerheten så att din katt inte skadar sig under leken.

De batterier som används i laserpekaren är LR 44 knappcellsbatterier.  

Interaktiv laserpekare, som med hjälp av en inbyggd timer leker självständigt med katten. Denna laserpekare garanterar mycket skoj.

Ett roligt hologram av olika figurer som visas med laser på golvet. Låt katten jaga figurerna runt rummet.

Rolig kattleksak som projecerar en laserbild på marken. Den kan även fästas på väggen med sugpropp eller skruvar. Bäst blir det dock om man håller i laserpekaren själv.

Leksaken har två olika inställningar för hur pricken på marken ska röra sig. Laserpricken rör sig automatiskt och oregelbundet.

Den ultimata kattleksaken från Trixie: en röd laserpunkt att smyga på och jaga efter! Levereras inklusive batterier, storlek: ca 7 cm.

Kattleksak i form av en laserpekare. Trigga katten genom att peka ljusstrålen nära katten för att sen dra iväg den längre bort. katten kommer med all säkerhet att springa efter och busa. Bra för att aktivera trötta katter eller få aktiva katter att springa av sig!

Så använder du en laserpekare

De laserpekare som innehåller starka lasrar kan orsaka allvarlig bländning och i värsta fall ge skador på ögat. Det är inte färgen på laserstrålen som avgör hur skadlig den är, utan hantera en laser utifrån de förutskrifter som finns för de olika laserklasserna.

Rikta aldrig en laserpekare mot en annan person eller mot ett djur. Det gäller oavsett styrkan på laserstrålen.

Detta bör du tänka på

 • Rikta aldrig en laserpekare mot en annan person. Det gäller oavsett styrkan på laserstrålen.
 • Rikta aldrig en laserpekare mot ett flygplan, eller mot ett mål i närheten av flygplan. Det kan störa piloterna.
 • Rikta aldrig en laser mot en förare av ett fordon. Detta gäller alla fordon, till exempel personbil, lastbil, flygplan, cykel, båt osv.
 • Den som hanterar starka laserpekare i laserklass 3R, 3B eller 4 måste ha tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Sälja laserpekare

Du som säljer, hyr ut, lånar ut eller ger bort en laserpekare måste förhålla dig till de alla de regler som finns för säkerhetsutrustning, märkning och information. Om du säljer eller hyr ut en laserpekare i en laserklass högre än 2 så är du dessutom skyldig att kontrollera att köparen har tillstånd för den laserklass som du säljer.

Olika laserklasser

Det finns åtta huvudsakliga laserklasser: 1, 1C, 1M, 2, 2M, 3R, 3B och 4.

Lasrar delas in i olika laserklasser efter hur allvarliga skador de kan orsaka. Det finns åtta huvudsakliga laserklasser: 1, 1C, 1M, 2, 2M, 3R, 3B och 4. Produkter i laserklass 1 orsakar inga skador. Produkter i laserklass 4 kan däremot orsaka permanenta synskador, kraftiga brännskador på huden och antända brännbart material.

Lasrar delas in i olika klasser efter hur stark laserstrålen är. Leksaker och cd-spelare är normalt ofarliga produkter, medan starka laserpekare och industriella lasrar kan orsaka skador på ögon och hud. Laserklassen berättar hur stark och därmed hur skadlig en laser är. Lasrar i laserklass 1 är ofarliga, medan lasrar i laserklass 4 kan orsaka både skada och brand. För viss användning av lasrar i de högre laserklasserna krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Den som säljer eller använder lasrar i sin verksamhet måste vara tydlig med vilken laserklass som lasern tillhör. Alla lasrar ska vara märkta med laserklass. Dessutom ska alla lasrar, utom de i laserklass 1, ha en varningstext och varningssymbol. Varningarna ska vara tryckta med svart text på gul botten.

Laserklass 1

 • CD Spelare
 • DVD Spelare
 • Blue-Ray Spelare
 • Laserskrivare

Lasrar i laserklass 1 är ofarliga, även för den som utsätts för laserstrålningen under lång tid. Till denna klass hör normalt enklare leksaker, disk-spelare (CD, DVD etc), laserskrivare och liknande elektronik som använder sig av laserteknologier. Till denna klass räknas lasrar som är svagare än 0,4 milliwatt (mW). Hit räknas även apparater med laser som är starkare än laserklass 1, men där lasern är inbyggd så att ingen skadlig strålning kommer ut. Det gäller till exempel CD-spelare och laserskrivare. Sådana produkter kan dock vara skadliga om de plockas isär.

Laserklass 1M

Till denna klass hör lasrar med utbredd stråle. Lasrar i laserklass 1M kan ha en högre effekt än vad som tillåts i laserklass 1. Men de är ändå ofarliga eftersom laserstrålen inte är smal utan utbredd och därmed har lägre intensitet. Den kan dock vara skadlig att titta på genom en kikare eller lupp eftersom dessa samlar ihop ljuset i laserstrålen.

Laserklass 1C

Till denna laserklass hör lasrar som används i kosmetiska behandlingar. Lasrar i laserklass 1C är starkare än lasrar i klass 1 men har säkerhetsmekanismer som gör att riskerna för ögonen inte är större än för lasrar i laserklass 1.

Laserklass 2

 • Laserpennor
 • Leksaker
 • Presentationsverkyg
 • Avståndsmätare
 • Laserskrivare
 • Kattleksaker
 • Fågelskrämmor
 • Streckkodsläsare

Till denna klass hör mellanstarka lasrar såsom typiska laserpekarna och i princip alla produkter i våra listor ovan. Laserpekare, leksaker, kattleksaker, avståndsmätare, laservattenpass, streckkodsläsare osv. Till denna klass räknas lasrar som är svagare än 1 mW, men starkare än laserklass 1. Laserklass 2 gäller bara för synlig laser. Om ögonen träffas av en laser i laserklass 2 blinkar vi oftast automatiskt, vilket förhindrar skador på näthinnan. Men en sådan laser kan ändå skada ögonen om den som träffas av lasern medvetet undviker att blinka när strålen når ögat.

Laserklass 2M

I klass 2M hittar vi laserbelysare, fågelskrämmor och mer avancerade laserpekare. Lasrar i laserklass 2M har en högre effekt än vad som tillåts i laserklass 2. Men de är mindre skadliga än lasrar i klass 3R eller högre, eftersom laserstrålen inte är smal utan utbredd och därmed har lägre intensitet. Laserklass 2M gäller bara för synlig laser.
Lasrar i laserklass 2M kan dock vara skadliga att titta på genom en kikare eller lupp eftersom dessa samlar ihop ljuset i laserstrålen.

Laserklass 3

 • Diskolaser
 • Projektorer
 • Ljuseffekter
 • Ljusshow
 • Hologram

Laserklass 3R

Till denna klass hör starka laserpekare, lasrar för ljuseffekter och projektion osv. Till lasrar i laserklass 3R räknas lasrar som är svagare än 5 mW, men starkare än lasrar i laserklass 2. Dessa lasrar orsakar kraftig bländning. Du bör skydda ögonen mot dessa lasrar men risken för bestående skador är liten om ögonen bara utsätts för strålen under ett kort ögonblick.
Starka laserpekare i denna laserklass är förbjudna om du inte har särskilt tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

Laserklass 3B

Till denna laserklass hör saker som mycket starka laserpekare, lasrar som används i lasershower, lasrar som används för att skapa hologram osv. Till denna klass räknas lasrar som har en uteffekt som är mindre än 500 mW men starkare än lasrar i laserklass 3R.

Lasrar i laserklass 3B kan vara skadliga om laserstrålen träffar ögon eller hud. Även en reflektion av laserstrålningen är skadlig för ögat eller huden. Starka laserpekare i denna laserklass är alltså förbjudna att använda om du inte har särskilt tillstånd.

Laserklass 4

 • Laserskärare
 • Medicinska lasrar
 • Kirurgiska lasrar
 • Industriella lasrar

Till denna laserklass hör industriella lasrar, kirurgiska lasrar, laserskärare, lasrar för industriell bearbetning av material osv. I denna klass ingår alltså alla lasrar som är starkare än laserklass 3B. Det finns ingen övre gräns för hur stor uteffekten från en laser i laserklass 4 kan vara.

Lasrar i laserklass 4 kan skada ögon och hud. Det gäller även om du tittar på laserstrålningen när den framträder som en ljusfläck på en matt yta. Dessa lasrar kan vara brandfarliga. Det krävs tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten för att använda lasrar i denna laserklass för underhållning, konst och reklam, eller om användningen ger bestrålning av allmän plats eller luftrummet.

Riktigt starka laserpekare som hamnar i denna laserklass är helt förbjudna om du inte har särskilt tillstånd.

Märkning av laserpekare

Produkter som innehåller laser måste vara märkta på ett korrekt sätt så att de kan användas på ett säkert sätt. Har du fått hem en laser som inte är märkt så bör du anmäla detta till strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter.

Eftersom laserstrålning kan vara skadlig måste produkter som innehåller laser vara korrekt märkta så att produkterna kan användas på ett säkert sätt. I Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter (SSMFS 2014:4) och allmänna råd om laser, starka laserpekare och intensivt pulserat ljus finns regler för märkning. I föreskrifterna finns även våra allmänna råd, som tydliggör för dig som säljer laserprodukter hur reglerna ska tillämpas. Till exempel tar man upp saker som varningstrianglar, klassmärkning, riktlinjer för användarinstruktioner, maximal uteffekt eller pulsenergi, pulslängd och våglängd, laserutgångens placering och riskavstånd ska anges på lasern

Alla lasrar ska vara märkta med laserklass. Dessutom ska alla lasrar i laserklass 2 och uppåt ha varningstext och varningssymbol. Varningarna ska vara tryckta med svart text på gul botten.
Exempel på en varningstext för en klass 3 laser
Exempel på en varningstext för en klass 3 laser.

Hantering av laserpekare

För vanliga presentationsverktyg krävs inget speciellt tillstånd. Var dock försiktig när du hanterar en laserpekare och använd sunt förnuft. Peka aldrig en laser eller även en låtsaslaser i eller i närheten av någons öga. Även om en låtsaslaser som bygger på vanliga lampor eller LED dioder inte är skadlig, så kan personen som du pekar lasern mot känna ett obehag över dituationen, då denne såklart inte kan veta om att lasern som du använder bara är på låtsas eller att dne är ofarlig. Undvik därför att rikta en laserpekare mot någons ögon i alla tillfällen. Detsamma gäller självklart djur och djurs ögon. Dessa är minst lika känsliga som ögon hos människor.

Rikta aldrig en laserpekare mot en persons eller ett djurs ögon.

Tillstånd för laserpekare

Den som hanterar starka laserpekare måste alltid ha tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Laserstrålen är skadlig för ögat och kan orsaka kraftig bländning. Det är inte färgen på laserstrålen som avgör hur skadlig den är utan snarare styrkan och den exakta våglängden på ljuset. De laserpekare som innehåller starka lasrar kan orsaka allvarlig bländning och i värsta fall ge skador på ögat. Tillstånd för laserpekare i laserklass 3R, 3B och 4. Det behövs alltså inte för laserklass 2, som är fallet för alla produkterna i våra listor ovan.

För att hantera starka laserpekare, det vill säga laserklass 3R, 3B och 4, med en uteffekt över 1 milliwatt (mW), krävs alltså ett speciellt tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten. Tillstånd ges endast till den som behöver laserpekaren för ett godtagbart ändamål och endast om det kan antas att laserpekaren inte kommer att missbrukas. Tillståndet krävs för att för att inneha, tillverka, köpa, ta emot, använda, sälja, ge bort, låna eller hyra ut eller föra in starka laserpekare till Sverige. Att bryta mot reglerna kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Det är även säljarens ansvar att se till att köparen har tillstånd. Tänk på det om du säljer en laserpekare i andra eller tredjehand. De butiker som har tillstånd att yrkesmässigt sälja eller hyra ut starka laserpekare till personer eller företag måste förvissa sig om att dessa i sin tur har tillstånd. Det är försäljarens ansvar att kontrollera att köparen har tillstånd.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg