This post is popular. 2 489 Views

6 avstressande prylar för vuxna som inte kan sitta still

Låt dig avstressas med hjälp av en distraherande leksak

När man är stressad, arg eller frustrerad så kan det hjälpa med en leksak för att distrahera, så att man kan lyckas släppa tag om det som upprör eller stressar en i en kort stund koppla av. En Fidget Spinner är ju mer för de allra minsta – med det finns så många andra spännande saker som man kan ha nytta av som vuxen i en stressig situation.

Vi människor har ett behov av att distrahera våra stressade hjärnor, utan hjälp från telefoner, tv och annan media. Spel, pussel och lek på egen hand kan ge hjärnan och tankarna lite anderum och tid för återhämtning.

Så släpp hämningarna, lämna stressen bakom dig och följ med oss på en tur bland de 6 hetaste prylarna och leksakerna för en stressig vardag.

För dig som alltid pillar på något

Fidget Cube är en liten handhållen kub som först designades av bröderna Matthew och Mark Mclachla. Fidget Cube är som en Fidget Spinner som vuxit upp, tagit studenten och är anpassad för vuxna behov. Den har roliga sensoriska verktyg åt alla håll: en växel, en switch, en rullande metallkula, en liten joystick, en disk, en orosten och en sida med fem knappar.

Kuben är avsedd att ge ett enkelt sätt att hålla dina fingrar och händer upptagna, så att du kan frigöra dina andra sinnen. Kuben har attribuerats att kunna ge självförtroende och lugn till nervösa individer som inte kan sluta pilla.

Kubens olika sidor

Fidget Cubes 6 olika sidor har alla en eller två unika egenskaper avsedda att stimulera dina sinnen. Funktionerna inkluderar knappar, skivor, bollar, växlar, joysticks och annat skoj. Idag finns många olika modeller av Fidget Cubes på marknaden, och det har även blivit populärt att göra egna hemma. Det är dock fortfarande den ursprungliga modellen designad av Mathew och Mark som är allra mest populär i Sverige.

På den ursprungliga Fidget Cube modellen är sidorna namngivna utifrån deras avsedda användning.

 • Klicka: Fem små knappar, med en knapp i varje hörn och en i mitten, som en femma på en tärning. Två av knapparna är helt tysta, två är högljudda med tydligt hörbara klickande ljud, medans mellanknappen har ett lite tystare klick.
 • Spinn: En liten skiva som roterar och har en inbuktning. Inbuktningen hjälper till att ge dig grepp när du snurrar på skivan. Skivan ger ifrån sig ett lågt och trevligt klickande ljud när den snurrar.
 • Rulla: En liten metallkula som liknar en gammaldags datormus-kula och tre räfflade kuggar
  som liknar ett kombinationslås och som alla kan roteras. Bollen ger också ifrån sig ett hörbart klickande ljud om den trycks ner.
 • Glid: En joystick som liknar dem som finns på spelkontroller.
 • Flippa: En klassisk vippbrytare. Ger ifrån sig ljud när omkopplaren flyttas snabbt fram och tillbaka, men inte om den rör sig långsamt.
 • Andas: En oval inbuktning som är ca 2-3 mm djup. Avsedd att användas på liknande sätt som en orosten. Rör fingret eller tummen långsamt fram och tillbaka och längs med dess kanter - påminner det dig om något? 😂😂
02
av 06

Rubiks Cube

För dig som vill distrahera hjärnan en stund

Rubiks Kub behöver kanske egentligen ingen närmare beskrivning, men för alla ungdomar som inte var med på 80-talet så kan vi berätta att Rubiks Kub (eng. "Rubiks Cube", även "Rubix Cube") är ett av världens mest kända pussel som går ut på att vrida på kubens delar tills varje sida består av endast en färg.

När man sitter där och vrider och vänder så drömmer man sig lätt bort och stressen som man känner från dagen kan plötsligt bara sköljas bort. För nu ska vi vara ärliga - om du inte är ett mattegeni så har du antagligen ingen aspiration att lösa kuben snabbt, utan ser det kanske mer som ett skönt tidsfördriv. Och när man tänker på det så skulle det bara vara frustrerande om man kunde lösa kuben snabbt och enkelt, då skulle man inte ha någon distraktion kvar.

Det finns 43 252 003 274 489 856 000 möjliga kombinationer i en klassisk 3x3 Rubiks Cube. För dig som ändå väljer att planlöst sitta och vrida och vända på kuben kan du se fram emot 1400 miljoners miljoner år för att gå igenom samtliga kombinationer, förutsatt att du tar 1 sekund på dig för varje vridning.

Rubiks Kub var som mest populär under det tidiga 1980-talet, men kommer nu starkt igen, så det är bara att plocka fram din gamla kub, eller köpa en från länken ovan och ta upp kampen på nytt.

För dig som alltid vill ha leksaken med dig - överallt

Rolig och beroendeframkallande penna i rostfritt stål med en hexagonal spinner och magnetiska tillbehör. Denna fidget penna heter Think Ink Pen och består av en ensam böjbar penna, samt ett par magnetiska tillbehör. Pennan snurrar snabbt, har kraftig magnet, skriver bra och är ju ändå lite beroendeframkallande.

Det bästa är att denna leksak kan följa med dig helt naturligt var du än går - på mötet, på arbetsintervjun eller hemma i soffan. Ingen kommer märka att det är en leksak om du kan hålla dig från att leka med den. Pennan matar på min ADHD-mani ganska bra och kostar till min förvåning bara en spottstyver - 99 kr hos Spelexperten via länken i titeln ovan!

För dig som gillar att trixa

En Fidget Stick är en enkel stav gjord av trä, plast eller metall. Staven har platta ändar så att den kan stå och en rundad yta längs med sidorna så att den rullar mjukt. Staven kan vara viktad eller inte för lite olika effekter när den rullar och när du snurrar den.

För att använda en Fidget Stick, ställ den vertikalt på en hård yta. Putta försiktigt ner den och låt den själv vända sig ett par gånger innan den stannar. Det krävs lite övning för att få staven att vända rätt och sedan stanna till upprätt. Du kan också snurra den horisontellt på ett bord eller på golvet.

Du kan även låta staven gå mellan dina fingrar, medans du arbetar eller gör något annat. Använd dig av flera samtidigt om du vill prova mer komplicerade knep och drömma dig bort ordentligt från stressen.

05
av 06

Stressboll Emoji

För dig som har behov att klämma sönder något

Set med tre sköna stressbollar med olika ansiktsuttryck. Perfekt att ha med sig när känslorna rinner över. Ha på skrivbordet hemma eller förvara dem på jobber för snabb åtkomst. Bättre att klämma en emoji i handen än att slänga mobilen i väggen av ilska.

Ta ut dina aggressioner på en av dessa emoji-stressbollar.
Bollarna tål mycket stryk och de små emoji-ansiktena reflekterar kanske hur du känner just nu. Därför är just dessa stressbollar en av våra favoriter.

06
av 06

Supermagneter

För den experimentglada supernörden i dig

Perfekt för dig som gillar att experimentera och låta leken ta över från dina tankar. Dessa supermagneter är brutalt starka och grymt imponerande!

Magneterna är nästan våldsamt starka så var lite försiktig när du använder dem. Är du det minsta nyfiken och experimentlysten av dig kommer du inte kunna hålla händerna borta från dessa magneter. Du måste ju helt enkelt testa hur stark dragningskraft de egentligen har, det förstår vi.

Håll aldrig en stark magnet för nära något som innehåller en magnetremsa eller annan känslig elektronik, såsom ett kreditkort, USB minne eller en datorskärm!

Finns hos butikerna Coolstuff och Clas Ohlson. När du har experimenterat färdigt passar iaf magneterna från Coolstuff faktiskt utmärkt som kylskåpsmagneter.

Via länken i titeln ovan kommer du till butiken Coolstuff och deras produktsida där du kan välja en mängd olika storlekar och typer av supermagneter - till och med färdiga magnet-paket. Vid publikation av denna artikel fanns följande megnet-typer i lager:

 • Mega. Den största magneten hos Coolstuff som mäter hela 40 cm på sidorna. Extremt kraftig och kan vara direkt farlig. När vi får hem paketet från Coolstuff upptäcker vi att den levereras i ett skyddat paket omgivet av frigolit. Ge aldrig denna magnet till ett barn!
 • Stor. Denna är så stor och stark att den måste precis som mega magneten levereras i en separat kartong isolerad med frigolit. Bör behandlas med lite respekt och försiktighet i första hand. Recensioner på Coolstuffs hemsida rapporterar att de lyckats lyfta över 30 kg med magneten.
 • Medium. En mycket kraftig magnet i mellanstorlek som kanske är den mest praktiska av dem alla. Imponerar mest med sin styrka.
 • Liten & rund. En mindre magnet som fortfarande är mycket stark. Bäst på att plocka upp föremål i metall med.
 • Stav. Mellanstor och formad som en nål. Fungerar bäst som kylskåpsmagnet då den inte är helt platt och därför är lätt att få grepp om.
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
331

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg