This post is popular. 4 165 Views

Flos Sarfatti 2097 – Sveriges populäraste takkrona

Takkronan 2097 från Flos är en omåttligt populär taklampa i Sverige idag. Lampan formgavs år 1958 av Gino Sarfatti och tillverkas idag av italienska företaget Flos. Den har blivit en av lampornas största och mest självklara klassiker med sin tidlösa, industriella design.

Innan vi ger oss in på exakt varför taklampan har blivit så populär, låt oss först få en sak klar.

  1. Flos. Företaget som tillverkar lampan heter alltså Flos och är från Italien.
  2. Sarfatti. Den italienske designer som designat lampan heter Gino Sarfatti.
  3. 2097. Modellen av just denna populära lampa heter 2097.
    • /30. Denna variant av 2097 lampan har 30 st ljuskällor/armaturer och är betydligt mindre än /50.
    • /50. Denna variant av 2097 lampan har 50 st ljuskällor/armaturer och är betydligt större än /30.

Färger, storlekar & modeller

2097 kan närmast liknas en modern version av en traditionell ljuskrona. Sarfatti tillverkas i stål och finns idag 3 färger: förkromad, mässingsfärgad och nu i limited edition mattsvart. Den finns även i 2 storlekar: 30 lampor och 50 lampor – för en total kombination av 6 varianter.

Att lampan är populär är dock ingenting nytt. Gino Sarfatti designade lampan redan år 1958, och det berättas att den då mer eller mindre blev en omedelbar succé.

Modeller

01
av 02

2097/30

Denna storlek av 2097 har 30 st lampor i en mindre konstellation.

02
av 02

2097/50

Denna storlek av 2097 har hela 50 st lampor i en maffig konstellation: den största modellen.

Färger

01
av 03

Krom

Vacker finish i silverskimrande krom - passar bäst in i mörkare rum

02
av 03

Mässing

Vacker finish i guldig mässing - bäst för ljusa rum och stora salar.

03
av 03

Mattsvart (Limited Edition)

En limited edition finish i mattsvart som passar bra i både ljusa och mörka rum, men kanske bäst i de minsta rummen.

Mer information om Sarfatti 2097

Sarfatti 2097 i Sverige

Kanske är det naturligt att denna industriella takkrona slagit så stort i just Sverige. Vi svenskar inreder våra hem avskalat och rent, ofta i vita och ljusa toner. 2097, som tar upp mycket plats trivs som fisken bland det andra avskalade och mellan de vita väggarna. Där får den sprida sitt ljus och sin värme från sina 30/50 glödlampor.

2097 Sarfatti passar perfekt i ett sällskapsrum eller i en hall hemma. Det är dock utanför hemmet där lampan kanske fått allra störst spridning. Hotell, restaurang, banker, butiker och andra offentliga byggnader världen över har omfamnat denna lampa med allt de har. Vi har skymtat 30 stycken på rad i en stor hotellobby i Danmark, 1 på Café i sollentuna, 3 på ett hotell i Solna och på många många fler ställen. Denna stora exponering medför ytterligare spridning och succén är ett faktum.

Industriell stil

2097 underifrånLampan har en industriell stil som många finner otroligt tilltagande och engagerade. Den stilrena stålkonstruktionen sträcker ut armar med små päronformade glödlampor längst ut. Tack vare mängden ljuskällor i Sarfatti sprider den ett mjukt och mycket vackert sken i hela rummet. Kanske är det just dess ljusegenskaper som gör att den kan bli omedelbart omtyckt av någon som ser den för första gången.

Lampan inger med sin storlek och tyngd en mäktig känsla samtidigt som den känns lätt då man utan problem ser igenom den. Den passar med sin industriella och rena stil lika bra i stora salar som hemma i köket, i vardagsrummet eller i stugan, och den lämnar ingen i rummet oberörd av sin elegans.

En riktig designklassiker

En sann designklassiker med vackert formspråk och med stilren design som både är modern och tidlös. Takkronan 2097 är tillverkad av stål med armar i krom och har 30 ljuskällor som ger ett behagligt och mysigt sken. Denna skönhet kräver sin plats och kommer garanterat ge blickar till sig både, beundran och avundsjuka. Detta är en ljuskrona som ger hemmet glans och passar in i olika typer av miljöer. Ljuskronan bör installeras av en elektriker och ljuskälla ingår.

Tillbehör och montering

PäronlampaNär du köper 2097 så levereras den alltid med 30 eller 50 nya päronlampor på 15W - inkuderat i priset. Däremot så levereras lampan alltid omonterad. Även om det är relativt enkelt att montera själv så rekommenderar vi att man anlitar en elektriker, i linje med leverantörens rekommendation.

2,5W LED lampor och ersättningslampor säljs av alla elbutiker och i princip alla lampbutiker i landet.

Historia

Gino Sarfatti

2097s fader: Gino Sarfatti2097 ritades redan på 50-talet, år 1958 av den italienske designern Gino Sarfatti. Den introducerades då som en modern tolkning av den klassiska ljuskronan. Lampan blev snabbt en succé i Italien och så småningom även globalt.

Från Venedig till Milan

Gino föddes i Venedig av alla ställen och flyttade senare till Milan. Han designade sin första lampa när han var 26 år gammal för företaget Arteluce. Han hann bli 46 år gammal innan han designade den ikoniska lampan 2097 för samma företag. 20 år senare såldes Arteluce till det konkurrerande företaget Flos som satte in sin marknadsföring för att sälja lampan och resten är historia.

FLOS

FLOS är det italienska företag som tillverkar Sarfatti 2097. FLOS grundades redan 1962. Produktionen bestod då av en rad lampor som snabbt blev mycket populära i italien. Grundat på tidlös design och tekniska fördelar produceras dessa lampor fortfarande idag.

I Flos sortiment finner du belysningsarmaturer av världsberömda formgivare som Philippe Starck, Achille Castiglioni, Jasper Morrison och Gino Sarafatti. Mest anmärkningsvärt är att designen känns rätt även idag medan mycket fick sin form redan på 1960-talet

Italiensk lampdesign

Angående lampdesignen har det exklusiva samarbetet med bröderna Castiglioni, Afra och Tobia Scarpa, som designat Foglio (1966), Biagio (1968) samt Butterfly (1985), gjort det möligt för firman genom åren att arbeta fram kataloger som alltid innehåller de senaste tekniska finesserna och designdetaljerna.

Ikoniska lampor

Nämnvärt exempel under de senaste 40 åren är den revolutionerande Parentesi (1970) designad av Achille Castiglioni och Pio Manzù, en wire som sträcker sig från golv till tak och som fick utmärkelsen Compasso d'Oro i 1979, Brera (1992), Fucsia (1996) och senast Diabolo (1998).

Många av de otaliga lampor designade för FLOS, först av Achille och Piergiacomo och senare från 1968 av Achille Castiglioni ensam, är utan tvivel några av de mest välkända och succerika produkterna inom industriell design. Lampdesignen har vunnit ett stort antal priser och historiska erkännanden och flera lampor har visats på de viktigaste utställningarna och designmuseerna världen över.

Grundat på tidlös design och tekniska fördelar produceras dessa lampor fortfarande idag. Lamporna, designade av Achille och Piergiacomo Castiglioni, heter Arco, Splügen Brau, Toio och Taccia. FLOS lampor har över åren lyckats bli några av de största klassikerna genom tiderna inom italiensk industriell design.

Köpa lampor från Flos i Sverige

När du beställer varor från Flos i Svenska butiker så kan de ibland vara slut på lager. Det går dock nästan alltid för butiken att beställa direkt från Italien enligt dina önskemål. Hör alltid med din favoritbutik först. Leveranstider för dessa specialbeställningar brukar vara runt 2-3 veckor.

Like
Like Love Haha Wow Sad Angry
3211

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Liknande inlägg